Konsultacje społeczne
Szczegóły konsultacji
Budowa ul. Śniadeckiej oraz odcinków ulic Kirkora i Rzewuskiego w Pruszczu Gdańskim
Udostępnij
17 stycznia 2024 06:00
31 stycznia 2024 22:59
8
Burmistrz Pruszcza Gdańskiego ogłasza konsultacje społeczne dla przedsięwzięcia polegającego na budowie ul. Śniadeckiej oraz odcinków ulic Kirkora i Rzewuskiego w Pruszczu Gdańskim.
Zapraszamy do zapoznania się z koncepcjami. Zachęcamy do przesyłania uwag i wniosków
Do pobrania
- K1 PDF.pdf
- K2 PDF.pdf
Podsumowanie
Informacja z przeprowadzonych konsultacji społecznych dotyczących projektu „Budowy ul. Śniadeckiej oraz odcinków ulic Kirkora i Rzewuskiego w Pruszczu Gdańskim”.
Na podstawie uchwały nr XXXIII/370/2021 Rady Miasta Pruszcz Gdański z dnia 10 listopada 2021 r. w sprawie zasad i trybu przeprowadzania konsultacji z mieszkańcami miasta Pruszcza Gdańskiego przeprowadzono konsultacje społeczne dotyczące „Budowy ul. Śniadeckiej oraz odcinków ulic Kirkora i Rzewuskiego w Pruszczu Gdańskim”. Konsultacje prowadzone były za pomocą platformy konsultacji społecznych dostępnej na stronie https://pruszczgdanski.konsultacjejst.pl w terminie 17.01.2024-31.01.2024.
W ramach prowadzonych konsultacji Ankietę konsultacyjną wypełniło 8 uczestników oraz przeprowadzono konsultacje z grupą mieszkańców w Referacie Techniczno-Inwestycyjnym. Mieszkańcy wnieśli następujące uwagi (pisownia oryginalna).
1. Proszę o obniżenie krawężnika względem jezdni przy posesji 322 przy ulicy Kirkora
Odpowiedź: Uwzględniając uwagę poprawiony plan zagospodarowania przewiduje zaniżenie krawężnika przy działce nr 322.
2. Proszę uwzględnić przedłużenie ulicy Kirkora o około 5m na wysokości działki nr 323 w kierunku ulicy Rzewuskiego. Do czasu ewentualnego projektowania i budowy dalszego ciągu ulicy Kirkora ten proponowany do przedłużenia odcinek pozwoli na stworzenie nawet 4 miejsc parkingowych.
Odpowiedź: Uwzględniając uwagę poprawiony plan zagospodarowania przewiduje tymczasowe utwardzenie przedłużonego fragmentu ul. Kirkora płytami ażurowymi.
3. Czy dobrze odczytuję mapy, że w każdej koncepcji obecny wybieg dla psów (który i tak jest mały i nie oświetlony) przy Parku Polodowcowym zostaje zlikwidowany? Obecny wybieg mimo wszystko jest wykorzystywany. Czy po po jego likwidacji JST przewiduje stworzenie parku dla psów z prawdziwego zdarzenia, tzn. częściowo ocienionego, oświetlonego, o znacznie większych gabarytach niż obecny? Dwa lata temu byłam w małym miasteczku, o nazwie Szczecinek. Tam wybiegów dla psów jest przynajmniej 4 - każde podzielone na 3 lub 4 części, oświetlone, zacienione, z trawą, z odpowiednią infrastrukturą dla psów i ich opiekunów ( zdjęcie jednego z nich w załączeniu)
Odpowiedź: Istniejący wybieg dla psów zostanie zlikwidowany. W ramach Rozbudowy Parku Krainy Polodowcowej, dz. nr 2/22 obr. 9 w Pruszczu Gdańskim zaprojektowano wybieg dla psów w nowej lokalizacji.
4. Dzień dobry, Chciałbym zawnioskować aby: 1) niezależnie od wybranego wariantu, na drodze która łączy się z ulicą Włoską (dla jasności załączam fragment o którym piszę) pozostawić miejsce na chodnik. Aktualnie na wariancie K1 jest tam zostawione ok 1,5m (i to jest ok), ale już na wariancie K2 nie ma nic. Na chwilę obecną nie wiadomo czy ulica Włoska będzie miała chodnik czy nie, ale jeśli będzie miała, to tutaj powstanie taka sytuacja, że piesi będą iść chodnikiem (ul.Włoską) i potem będą zmuszeni wkraczać na jezdnię. Będzie to stwarzało niebezpieczeństwo. Później wygospodarowanie przestrzeni na chodnik nad przepustem będzie zapewne trudne/kosztowne - dlatego proszę o uwzględnienie tego już teraz. 2) wybrać wariant K1 zamiast K2 (oceniam jedynie fragment związany z ulicą Rzewuskiego/Balladyny do ulicy Włoskiej). Jedyny plus wariantu K2 to większa ilość miejsc parkingowych - pytanie czy potrzebne jest aż tyle - do tej pory nie było żadnych miejsc i też mieszkańcy sobie radzili. Poniżej wyjaśniam dlaczego wariant K1 jest lepszy od K2: 1. Wariant K1 zostawia przestrzeń na chodnik nad przepustem - o tym już pisałem. 2. Wariant K1 tworzy układ drogowy: ul. Rzewuskiego -> ul. Balladyny -> do ul. Włoskiej z zakrętami, które mają po 90 stopni. W wariancie K2 kąty zakrętów są łagodniejsze - co niejednego kierowcę będzie prowokowało do szybszego pokonania tego odcinka, a pamiętajmy, ze ten układ drogowy będzie przecinał dwie strefy rekreacyjne, więc okresowo będzie tu duży ruch pieszych, zwłaszcza dzieci. Stąd uważam, że kwestia bezpieczeństwa powinna mieć tutaj priorytetowe znaczenie. Zakręty o kącie 90 stopni stworzą naturalny "ogranicznik prędkości", który będzie skuteczniejszy niż wszelkie ograniczenia prędkości. 3. Wariant K1 odsuwa układ drogowy od rekreacyjnej rampy która jest tuż nad rowem melioracyjnym, co znowu poprawia bezpieczeństwo osób przebywających na rampie. 4. Wariant K1 pozostawia więcej przestrzeni biologicznie czynnej(chodzi mi o południowozachodni fragment od wspomnianej w pkt 3 rampy) 5. W wariancie K1 ciąg pieszy + przejście dla pieszych od parkingu przy ul. Balladyny do Parku Krainy Polodowcowej: - umożliwia szybsze dojście do parku z wykorzystaniem przejścia dla pieszych - umożliwia dojście po chodniku do wspominanej wyżej rampy rekreacyjnej - łączy w sposób ciągły chodnik boiska wielofunkcyjnego z Parkiem Krainy Polodowcowej - jest prostszy, bardziej naturalny pozdrawiam (dane kontaktowe zostały zanonimizowane)
Odpowiedź: 1. Uwzględniając uwagę poprawiony plan zagospodarowania przewiduje rezerwę miejsca na chodnik. 2. Uwzględniając uwagi uczestników konsultacji poprawiony plan zagospodarowania przewiduje w rejonie połączenia z ul. Włoską rozwiązanie z wariantu K1.
5. Mam nadzieję, że pracę drogowe rozpoczną się jeszcze w tym roku. Chcemy jak najszybciej z rodziną postawić dom w tym miejscu.
Odpowiedź: Prace rozpoczną się po uzyskaniu pozwolenia na budowę i zapewnieniu środków w budżecie.
6. Dzień dobry, jako jeden z właścicieli działek przy parku Krainy Polodowcowej mam kontakt z większością pozostałych właścicieli (kilkadziesiąt osób) i chciałbym wyrazić swoje zainteresowanie oraz pozostałych dotyczące budowy dróg dojazdowych. Wyrażam też szczerą nadzieję, że prace rozpoczną się jak najszybciej (w 2024). Niektóre z osób czekają na rozpoczęcie prac już od lat i ich frustracja dynamicznie rośnie.
Odpowiedź: Prace rozpoczną się po uzyskaniu pozwolenia na budowę i zapewnieniu środków w budżecie.
7. jako jeden z właścicieli działek położonych za parkiem Krainy Polodowcowej bardzo proszę i wnoszę o uwzględnienie w budżecie i rozpoczęcie prac jeszcze w 2024 roku. Bardzo zależy nam na uzyskaniu realnej możliwości dojechania do naszych działek i rozpoczęcia procesów budowlanych domów. Nie możemy się doczekać aż staniemy się mieszkańcami Pruszcza Gdańskiego.
Odpowiedź: Prace rozpoczną się po uzyskaniu pozwolenia na budowę i zapewnieniu środków w budżecie.
8. Dzień dobry, jako właściciel dwóch działek za parkiem Krainy Polodowcowej bardzo się cieszę z połączenia komunikacyjnego ul. Rzewuskiego z ul. Włoską. Mam nadzieję, że prace budowlane zostaną rozpoczęte zgodnie z planem tj. w roku 2024. Pozdrawiam, (dane kontaktowe zostały zanonimizowane)
Odpowiedź: Prace rozpoczną się po uzyskaniu pozwolenia na budowę i zapewnieniu środków w budżecie.
9. Wnioski z konsultacji w Referacie Techniczno-Inwestycyjnym: 1 Prośba o zaprojektowanie kanału technologicznego w celu docelowego ułożenia kabla teletechnicznego na projektowanym odcinku wraz z przesłużeniem go do ul. Mazepy, np. przy ewentualnej przekładce nawierzchni. 2 Mieszkańcy ul. Śniadeckiej rezygnują z wyniesionego chodnika, ewentualny teren zielony – wnioskują o zgodę na indywidualne zagospodarowanie. 3 Na przedłużeniu ul. Kirkora wnioskuje się o zaprojektowanie miejsc postojowych – równoległych lub KDD (Kirkora) zmienić na parkingi. 4 Właściciel dz. 323 wnioskuje o zaprojektowanie chodnika przy posesji z zaniżonym krawężnikiem. 5 zapewnić utwardzenie drogi na dojściu do śmietnika dz. 314, 313, 312. 6 Przedsiębiorca z dz. 316 wnioskuje o utwardzenie chodnika wzdłuż posesji z przeznaczeniem na parkowanie pojazdów dla działalności gospodarczej 7 Propozycja – na ul. Śniadeckiej ustawić docelowo znak „zakaz zatrzymywania na tym odcinku”. Na poz. 7 zakończono. Akceptacja rozwiązania K2
Odpowiedź: 1. W ramach dokumentacji projektowej zostanie zaprojektowany kanał technologiczny na odcinkach dróg objętych zakresem projektu. 2. Uwzględniając uwagi uczestników konsultacji poprawiony plan zagospodarowania przewiduje w ul. Śniadeckiej ciąg pieszo-jezdny. 3. Uwzględniając uwagę poprawiony plan zagospodarowania przewiduje tymczasowe utwardzenie przedłużonego fragmentu ul. Kirkora płytami ażurowymi. 4. Uwzględniając uwagę poprawiony plan zagospodarowania przewiduje zaniżenie krawężnika przy działce nr 323. 5. Uwzględniając uwagę poprawiony plan zagospodarowania przewiduje utwardzone dojścia do śmietników. 6. Ze względu na lokalizację gazociągu i wodociągu niemożliwe jest utwardzenie wzdłuż posesji, poprawiony plan zagospodarowania przewiduje tymczasowe utwardzenie przedłużonego fragmentu ul. Kirkora płytami ażurowymi umożliwiające parkowanie i zawracanie. 7. Uwaga zostanie przeanalizowana na etapie opracowywania projektu stałej organizacji ruchu.
